Utolsó kommentek

  • Djehouti: Miről szól a 80 milliós feljelentés? Csak a téma földközelisége érdekében kérdem, mert egyébként teljesen érhető a kérés. @nemzetimarhulat : ne legyen igazam... (2012.07.23. 07:54) Miniszterelnök úr, tegyünk egy próbát!
  • : Túl hosszú, túl dagályos. Mit vár Bősze úr, hogy a miniszterelnök holmi feljelentésekkel foglalkozzon? Mint anno a Kádár-titkárság, ő legyen az utolsó mentsvá... (2012.07.09. 10:26) Miniszterelnök úr, tegyünk egy próbát!
  • Utolsó 20

2012.03.30. 19:04 dr. Bősze Ferenc

Találkozhat-e - még életében - Orbán Viktor Nagy Imrével

A kérdés megválaszolásához el kell mélyülnünk a jelenleg hatályos és aktuális cégkivonatok szövevényében, s ki kell ragadnunk azok egyikét.

Legyen ez a VESZPRÉMBER zrt.

Kiinduló pontunk – mint neve is mutatja - egy veszprémi székhelyű cég, amely kínosan ügyel inkognitója megőrzésére, konzekvensen háttérbe húzódva, a nyilvánosságot kerülve végzi tevékenységét. Látszólag jelen sincs a megye közéletében, diszkréciója ellenére ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a térség gazdasági életében fontos esemény nem történik nélküle.

Hol a megrendelő képviselőjeként, vagy műszaki ellenőreként jár el, hol közbeszerzésben mondja ki a végső szót, s dönt annak nyerteséről, vagy beruházóként maga is vállalkozik.

A cég vezérigazgatója Hellebrandt Ferenc, a máig mindenható Fehérvári Istvántól vette át ezt a beosztást, aki igazgatósági elnöki státuszát megőrizte. A cég vezérigazgató-helyettese élettársa Garancsi Mária, s mindhárman tagjai az igazgatóságnak.

 

Induljunk el „lefelé”.

Hellebrandt Ferenc testvére Grószné Hellebrandt Ilona aki ügyvezetője és tulajdonosa is egyúttal egy másik privilegizált helyzetű cégnek, a VEMÉVSZER Kft.-nek, egyik „leányvállalatában”.

A VESZPRÉMBER és a VEMÉVSZER „egymásra találása” ezen személyi kapcsolat révén tehát egyértelműen adott.

A VEMÉVSZER mint oly sok még a „szocialista iparvállalati” múlttal és háttérrel alakult társaság, olyannyira demokratikusan jött létre, hogy többen is tulajdonosként vehettek részt az alapításban, akiket beosztásuk vagy munkájuk arra érdemesített.

Ily módon lett tulajdonos a kiváló politikai kapcsolatokat ápoló VEMÉVSZER Kft-ben Nagy Imre, veszprémfajszi lakos. Tulajdoni hányada ugyan ma már csak jelképes, de létező, valós.

 

Induljunk el fölfelé.

Garancsi Mária a VESZPRÉMBER Zrt.-n kívül igazgatósági tag a Veszprémi Közüzemi Zrt.-ben, s tagja Navracsics Tibor miniszteri tanácsadó testületének is.

Testvére Garancsi István, a Videoton Sportklub elnök-tulajdonosa. Ennek megvásárlásához jelentős befektethető tőkével kellett rendelkeznie. Ebben a folyamatban fontos momentum a 2001-ben - Hernádi Zsolttal, a MOL elnök-vezérigazgatójával - alapított Szinva 2001. Kft., amelyik 2002. novemberében megvásárolta a CD Hungary Kft.-t. A CD Hungary Kft.-ről azt kell tudni, hogy az ő tulajdonában állt az a több, mint 160 kiemelkedő értékű budai villa és pesti luxuslakás, amely a hazánkba akkreditált diplomáciai testületek tagjainak elhelyezését szolgálta.

 

Ez a vagyon akkor több, mint 30 milliárdot ért, s Garancsiéknak mindezt sikerült 200 millióért megszerezni. Még arra is volt gondjuk, hogy ne közvetlenül az ÁPV rt.-vel jöjjön létre ez az egyértelműen áron alul realizált jogügylet, közbeékelődött ugyanis a folyamatba a Csányi Sándor OTP-je által gründolt Magyar Ingatlan Befektetési (MIB) Kft. Ők 2001. augusztusában 18,2 milliárd forintért vették meg – az OTP értékbecslői által 33 milliárd forintra taksált – céget. Látható, hogy míg az ÁPV-MIB jogügyletnél az államnak lett volna 12 milliárd forintnyi „keresnivalója”, a továbbadásnál az OTP részvényesek rövidültek 18 milliárddal. Ezeket a pénzeket soha, sehol senki nem kereste, holott erről annak idején a Magyar Narancs 2003. március 6.-i száma erről részletesen beszámolt „Lenyúlni a magasból” címmel.

 

Nem nehéz belátni, a tranzakció hasznából futotta a VIDEOTON SC megvásárlására is. A kép úgy válik teljessé, ha rátekintünk a mai állapot szerinti CD Hungary Kft. felügyelő bizottság névsorára, s ott egymás mellett találjuk a két testvért, Máriát és Istvánt. Teljes a család és a cégkapcsolatok „harmóniája” egyaránt. Lefelé, felfelé. A VEMÉVSZER-től a VESZPRÉMBER-en át a Szinva 2001. és a CD Hungary Kft.-n keresztül egészen a VIDEOTON-ig. Olyan epizodistákkal, mint Hernádi és Csányi, akik egészen „véletlenül” csak úgy közbeékelődtek a folyamatokba.

 

De hogy jön mindehhez a címben feltett kérdés?

Két lehetséges megoldást is kínálkozik.

Orbán Viktor egyszer úgy dönt, hogy Eduárd királyhoz hasonlóan felpattan fakó lovára, hogy megtekintse a FIDESZ gazdasági hátterét jelentő vállalat-birodalmat. Így eljuthat Veszprémbe is, meglátogatja a VEMÉVSZER Kft.-t, s ott bemutatják neki a tulajdonosi kört, köztük Nagy Imrét.

A másik lehetőség, hogy egy alkalommal Garancsi István meghívja a VIDEOTON VIP páholyába a miniszterelnök két állandó vendége, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt mellé a vállalatbirodalom teljes tulajdonosi körét, így meghívást kaphat Nagy Imre is, és ott is találkozhat Orbán Viktorral.

Fontos rögzíteni, a fenti folyamatok úgy zajlottak-zajlanak, hogy azokhoz két személynek – Nagy Imrének és Orbán Viktornak - semmi köze nincs. Az előbbinek mindez a feje fölött, az utóbbinak pedig a talpa alatt zajlik.

Az előbbi nem tud, az utóbbi nem akar tudni minderről.

A másik fontos megállapítás, hogy miután a történet a 2002-2010. között zajlott, ezek szerint a regnáló MSZP-s kormány ebből semmit nem észlelt, vagy ha igen, úgy nem kívánt ellene tenni. Ha így van, helytállónak mutatkozik az a megállapítás miszerint élt, létezik és továbbra is virul a Puch-Simicska tengely, vagyis az MSZP-s - FIDESZ-es „pénztárnokok és tanácsadók”-nak az egész magyar gazdaságot behálózó és átszövő háttérhatalma.

 

Veszprém, 2012. március 26.

 

Bősze Ferenc

közíró

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://koziro.blog.hu/api/trackback/id/tr204350783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása